Najnowsze artykuły

Zeaksantyna

Miesiąc Zdrowego Starzenia się to coroczne święto zdrowia, którego celem jest zwrócenie uwagi całego społeczeństwa na pozytywne aspekty starzenia się...

Czytaj Więcej

żywność zdrowa dla oczu

Zbliża się Święto Dziękczynienia - posiłek, który umacnia więzi rodzinne i tradycje. Jest to jedyny moment w roku, kiedy można zagwarantować, że oczy będą większe niż żołądek. Posiłek ten ma jeszcze jedną dodatkową zaletę - prawie każda pozycja na stole z okazji Święta Dziękczynienia jest zdrowa dla wzroku!

Oto kilka najbardziej popularnych potraw z okazji Święta Dziękczynienia i ich zalety dla zdrowia oczu:

Indyk.

Żadne Święto Dziękczynienia nie jest kompletne bez indyka, pieczonego na złoty kolor i nadziewanego świeżymi warzywami i ziołami. Indyk jest bogaty w cynk i witaminę B - niacynę, która pomaga zapobiegać powstawaniu zaćmy. Zaćma jest główną przyczyną utraty wzroku w Stanach Zjednoczonych, więc jedz ją z apetytem! Z każdym kęsem "zapobiegasz" zaćmie.

Szpinak, zapiekanka z zielonej fasolki, szparagi i brukselka - to tylko niektóre z nich.

Te i inne warzywa liściaste zawierają luteinę i zeaksantynę - dwa składniki odżywcze, które chronią siatkówkę oka, co może również pomóc w zmniejszeniu ryzyka zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Przepis na zdrową zapiekankę z zielonej fasolki

Słodkie ziemniaki.

Słodkie ziemniaki są pełne beta-karotenu, karotenoidu i przeciwutleniacza, który wspomaga widzenie w nocy i ogólnie dobry wzrok. Słodkie ziemniaki są również bogate w witaminy C i E. Dieta bogata w te witaminy może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Przepis na puree ze słodkich ziemniaków

Sos żurawinowy

Żurawina zawiera bioflawonoidy, należące do dużej grupy przeciwutleniaczy. Bioflawonoidy znajdują się w miąższu, skórce i skórkach produktów spożywczych zawierających witaminę C. Zarówno flawonoidy, jak i witamina C pomagają chronić oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, spowodowanym zanieczyszczeniem środowiska i normalnymi procesami metabolicznymi organizmu.

Ciasto z dyni

Dynia jest jednym z najlepszych źródeł witaminy A, dlatego ciasto dyniowe jest deserem zdrowym dla oczu. Jedna filiżanka ugotowanej, przetartej dyni zawiera ponad 200 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Witamina A odżywia i chroni soczewkę, rogówkę i plamkę (część siatkówki) oka, dzięki czemu poprawia widzenie w nocy.

Dieta bogata w odpowiednie składniki odżywcze to świetny początek drogi do utrzymania zdrowych oczu, ale nie zapominaj, że regularne badania wzroku są równie ważne! Życzymy Wam udanego i smacznego Święta Dziękczynienia w gronie rodziny i przyjaciół.

*Aby poznać więcej przepisów na potrawy zdrowe dla oczu, kliknij tutaj EYE COOK