Możliwość wyraźnego widzenia jest ważna dla każdego z nas. Ale jest to również coś, co mamy tendencję do przyjmowania za pewnik, dopóki nie...
Czytaj Więcejżywność zdrowa dla oczu
Zbliża się Święto Dziękczynienia - posiłek, który umacnia więzi rodzinne i tradycje. Jest to jedyny moment w roku, kiedy można zagwarantować, że oczy będą większe niż żołądek. Posiłek ten ma jeszcze jedną dodatkową zaletę - prawie każda pozycja na stole z okazji Święta Dziękczynienia jest zdrowa dla wzroku!
Oto kilka najbardziej popularnych potraw z okazji Święta Dziękczynienia i ich zalety dla zdrowia oczu:
Indyk.
Żadne Święto Dziękczynienia nie jest kompletne bez indyka, pieczonego na złoty kolor i nadziewanego świeżymi warzywami i ziołami. Indyk jest bogaty w cynk i witaminę B - niacynę, która pomaga zapobiegać powstawaniu zaćmy. Zaćma jest główną przyczyną utraty wzroku w Stanach Zjednoczonych, więc jedz ją z apetytem! Z każdym kęsem "zapobiegasz" zaćmie.
Szpinak, zapiekanka z zielonej fasolki, szparagi i brukselka - to tylko niektóre z nich.
Te i inne warzywa liściaste zawierają luteinę i zeaksantynę - dwa składniki odżywcze, które chronią siatkówkę oka, co może również pomóc w zmniejszeniu ryzyka zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Przepis na zdrową zapiekankę z zielonej fasolki
Słodkie ziemniaki.
Słodkie ziemniaki są pełne beta-karotenu, karotenoidu i przeciwutleniacza, który wspomaga widzenie w nocy i ogólnie dobry wzrok. Słodkie ziemniaki są również bogate w witaminy C i E. Dieta bogata w te witaminy może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Przepis na puree ze słodkich ziemniaków
Sos żurawinowy
Żurawina zawiera bioflawonoidy, należące do dużej grupy przeciwutleniaczy. Bioflawonoidy znajdują się w miąższu, skórce i skórkach produktów spożywczych zawierających witaminę C. Zarówno flawonoidy, jak i witamina C pomagają chronić oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, spowodowanym zanieczyszczeniem środowiska i normalnymi procesami metabolicznymi organizmu.
Ciasto z dyni
Dynia jest jednym z najlepszych źródeł witaminy A, dlatego ciasto dyniowe jest deserem zdrowym dla oczu. Jedna filiżanka ugotowanej, przetartej dyni zawiera ponad 200 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Witamina A odżywia i chroni soczewkę, rogówkę i plamkę (część siatkówki) oka, dzięki czemu poprawia widzenie w nocy.
Dieta bogata w odpowiednie składniki odżywcze to świetny początek drogi do utrzymania zdrowych oczu, ale nie zapominaj, że regularne badania wzroku są równie ważne! Życzymy Wam udanego i smacznego Święta Dziękczynienia w gronie rodziny i przyjaciół.
*Aby poznać więcej przepisów na potrawy zdrowe dla oczu, kliknij tutaj EYE COOK