Najnowsze artykuły

Dr M. Cristina Kenney

Badania prowadzone przez dr M. Cristinę Kenney, dyrektora ds. badań DEF, wykazały, że mitochondrialne DNA pochodzące z różnych populacji...

Czytaj Więcej
Dr. Suber S. Huang
1 maja 2022
Dr Pouya Dayani
28 kwietnia 2022

Grupa Medyczna Retina-Vitreous Associates

11/20/14

Definicja cukrzycy

Cukrzyca to grupa zaburzeń metabolicznych, w których u danej osoby występuje wysoki poziom cukru we krwi. Dochodzi do tego albo dlatego, że trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, albo dlatego, że organizm nie reaguje odpowiednio na wytwarzaną insulinę. Insulina jest hormonem, który przekształca cukier w energię dla organizmu. Wyróżnia się kilka postaci cukrzycy.

Cukrzyca typu 1 występuje, gdy trzustka nie wytwarza odpowiedniego poziomu insuliny. Zwykle rozwija się ona w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania; może jednak wystąpić również u dorosłych. Osoby cierpiące na cukrzycę typu 1 muszą przyjmować zastrzyki z insuliny. Około 10 procent osób cierpiących na cukrzycę ma cukrzycę typu 1.

Cukrzyca typu2 jest najczęstszym typem cukrzycy, występującym u około 90 procent osób chorych na cukrzycę. Jest ona spowodowana połączeniem oporności organizmu na insulinę (niewykorzystywanie własnej insuliny w sposób efektywny) i niewystarczającej produkcji insuliny przez trzustkę. W rezultacie dochodzi do wzrostu poziomu cukru, czyli glukozy, we krwi.

Cukrzyca ciążowa występuje u kobiet ciężarnych, które wcześniej nie chorowały na cukrzycę, ale u których poziom cukru we krwi ulega podwyższeniu podczas ciąży. U wielu pacjentek poziom cukru we krwi wraca do normy po zakończeniu ciąży. Hormony łożyskowe czynią matkę odporną na działanie insuliny, powodując nagromadzenie cukrów we krwi. Kobiety te są w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 w późniejszym okresie ich życia.

Retinopatia cukrzycowa: Przegląd


Każda osoba z niekontrolowaną cukrzycą jest narażona na ryzyko rozwoju retinopatii cukrzycowej. Według Narodowego Instytutu Oka, od 40 do 45 procent Amerykanów z cukrzycą ma jakąś formę retinopatii cukrzycowej, która jest najczęstszym schorzeniem oczu związanym z cukrzycą.

W Stanach Zjednoczonych, Centers for Disease Control and Prevention donosi o 12.000 do 24.000 nowych przypadków ślepoty każdego roku z powodu retinopatii cukrzycowej, co czyni ją główną przyczyną utraty wzroku wśród dorosłych Amerykanów w wieku od dwudziestu do siedemdziesięciu czterech lat. Centrum przewiduje również, że do 2050 roku liczba Amerykanów w wieku czterdziestu i więcej lat z retinopatią cukrzycową wzrośnie z obecnych 5 milionów osób do około 16 milionów. Mimo, że statystyki te są alarmujące, można zapobiec lub opóźnić uszkodzenie wzroku poprzez kontrolowanie cukrzycy oraz regularne badania okulistyczne i leczenie.

Definicja retinopatii cukrzycowej
Retinopatia cukrzycowa jest chorobą dotykającą siatkówkę oka, spowodowaną podwyższonym poziomem cukru we krwi. Zwykle dotyka ona obojga oczu i pojawia się, gdy niekontrolowany poziom cukru we krwi uszkadza małe naczynia siatkówki, światłoczułej tkanki w tylnej części oka. Siatkówka jest odpowiedzialna za przetwarzanie obrazów, dzięki którym możliwe jest widzenie. Aby uzyskać wyraźne, pozbawione zniekształceń widzenie, siatkówka musi leżeć całkowicie płasko. Jeśli delikatna tkanka siatkówki ulegnie uszkodzeniu, widziane obrazy mogą być zamazane lub zniekształcone.

Retinopatia cukrzycowa jest chorobą postępującą, a więc z czasem ulega pogorszeniu. Chociaż niektóre efekty, takie jak zamazania i zniekształcenia, mogą być łagodne lub subtelne, długoterminowe konsekwencje mogą spowodować poważną utratę wzroku.

Objawy retinopatii cukrzycowej

Ponieważ retinopatia cukrzycowa rzadko powoduje ból, objawy nie zawsze są widoczne w najwcześniejszych stadiach. W rzeczywistości, uszkodzenie siatkówki może nastąpić na długo przed wystąpieniem zauważalnych objawów. Kiedy objawy występują, są one często spowodowane retinopatią dotykającą plamki żółtej, obszaru w centrum siatkówki. Objawy mogą obejmować następujące elementy:

- niewyraźne widzenie

- widzenie ciemnych plamek lub "pływaków" (małych plamek w polu widzenia)

- pogorszenie widzenia w nocy

- utrata wzroku

- problemy z widzeniem kolorów

Ważne jest, abyś natychmiast zgłosił się do okulisty, jeśli masz takie objawy. Retinopatii cukrzycowej nie da się wyleczyć, ale dzięki starannemu monitorowaniu można ją zdiagnozować i leczyć, zanim dojdzie do pogorszenia wzroku. Leczenie jest zazwyczaj mniej inwazyjne i bardziej skuteczne, gdy jest zdiagnozowane na wcześniejszym etapie, zanim dojdzie do trwałego uszkodzenia.

Jak działa siatkówka

Siatkówka składa się z wyspecjalizowanej tkanki nerwowej, która zawiera mikroskopijne receptory (zwane czopkami i pręcikami) oraz inne komórki nerwowe, które znajdują się w tylnej części gałki ocznej.

Komórki te przenoszą sygnały (obrazy, które widzimy) wzdłuż nerwu wzrokowego do specjalnego obszaru w mózgu, gdzie są one interpretowane jako to, co postrzegamy jako wzrok. Siatkówkę można porównać do błony filmowej w aparacie fotograficznym - błona dostarcza obraz fotograficzny, który jest rejestrowany przez aparat.

Istnieją dwa główne obszary siatkówki, które mogą zostać uszkodzone przez retinopatię cukrzycową:

- plamka, centrum siatkówki. Plamka pozwala na czytanie, widzenie drobnych szczegółów i rozpoznawanie kolorów. W samym centrum plamki znajduje się wgłębienie zwane fovea. Jest to najwrażliwsza część plamki i umożliwia ostre widzenie.

- Siatkówka obwodowa, czyli część siatkówki znajdująca się poza plamką. Odpowiada ona za widzenie boczne, a także umożliwia widzenie nocne.

Siatkówka leży na bogatym w składniki odżywcze płaskim "dywanie" naczyń, które zaopatrują ją w niezbędny tlen i substancje odżywcze. Aby jednak dotrzeć do siatkówki, składniki odżywcze muszą przejść przez dwa bufory - cienką błonę zwaną błoną Brucha oraz pojedynczą warstwę wyspecjalizowanych komórek zwanych nabłonkiem barwnikowym siatkówki. Produkty odpadowe są również transportowane z siatkówki przez te dwie błony. Retinopatia cukrzycowa może zakłócać ten stały import niezbędnych składników odżywczych i eksport produktów odpadowych.

Czynniki ryzyka retinopatii cukrzycowej

Istnieje wiele czynników, które mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia retinopatii cukrzycowej. Zauważ jednak, że wiele z tych czynników ryzyka można kontrolować.

Czas trwania cukrzycy i kontrola poziomu glukozy

Im dłużej masz słabo kontrolowany poziom glukozy we krwi, tym większe jest ryzyko retinopatii cukrzycowej. U większości chorych na cukrzycę problemy z oczami pojawiają się z czasem, co sprawia, że czas trwania cukrzycy jest jednym z najsilniejszych czynników predykcyjnych rozwoju tej choroby oczu. Badania wykazały, że u prawie wszystkich chorych na cukrzycę typu 1 i 60 procent chorych na cukrzycę typu 2 choroba rozwija się w ciągu pierwszych dwóch dekad od rozpoznania cukrzycy.

American Diabetes Association (ADA) zaleca poziom glukozy na czczo pomiędzy 70 a 120 mg/dl i mniej niż 180 mg/dl dwie godziny po posiłku. Zaleca również hemoglobinę A1c na poziomie 7 procent lub niższym. Hemoglobina A1c jest białkiem w czerwonych krwinkach, które łączy się z cukrami we krwi. Ponieważ czerwone krwinki mogą żyć od 90 do 120 dni, hemoglobina A1c pozostaje we krwi przez tak długi czas. W związku z tym, jest on skuteczny w pomiarze średniego poziomu cukru we krwi w danym okresie czasu. Test ten mówi lekarzom, jak dobrze działa twój plan leczenia. Należy zawsze wiedzieć, jakie są wartości hemoglobiny A1c, ponieważ mogą one wpływać na odstępy czasu między kolejnymi badaniami siatkówki.

Otyłość

Im więcej masz tkanki tłuszczowej, tym bardziej Twoje komórki są odporne na działanie insuliny. Otyłość zwiększa ryzyko cukrzycy, a także innych poważnych schorzeń, takich jak choroby serca. Szacuje się, że 65 procent Amerykanów może mieć nadwagę. Nadwaga pogarsza wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Osiągnięcie zdrowej wagi jest ważne w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i powikłań związanych z cukrzycą.

Wybór stylu życia

Siedzący tryb życia, zwłaszcza jeśli masz nadwagę, przyczynia się do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy, chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Z drugiej strony, ćwiczenia fizyczne poprawiają krążenie, obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wykorzystanie insuliny przez organizm. Skutkuje to poprawą poziomu cukru we krwi. Korzyści wynikające ze zwiększonej wrażliwości na insulinę utrzymują się jeszcze przez wiele godzin po zaprzestaniu ćwiczeń.

Ćwiczenia fizyczne sprzyjają również utracie wagi. Siedzący tryb życia przyczynia się do insulinooporności i utrudnia utrzymanie wagi. Nawet lekka lub umiarkowana aktywność fizyczna może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi.

Palenie tytoniu jest kolejnym poważnym czynnikiem ryzyka rozwoju retinopatii cukrzycowej. Palenie powoduje również szybszy postęp retinopatii cukrzycowej. Nikotyna zawarta w tytoniu nie tylko przyczynia się do podniesienia ciśnienia krwi i podwyższenia poziomu cholesterolu, ale także upośledza działanie insuliny. Mimo że rzucenie palenia może być trudne, ma ono kluczowe znaczenie dla zdrowia serca i kontroli cukrzycy.
W przeciwieństwie do palenia, spożywanie alkoholu nie ma bezpośredniego wpływu na retinopatię cukrzycową. Jednak, ponieważ może wpływać na kontrolę cukrzycy, picie alkoholu w nadmiarze może mieć wpływ na zdrowie oczu. Twój lekarz może powiedzieć Ci, co dla Ciebie stanowi picie z umiarem.

Wysoki poziom cholesterolu

Cukrzyca naraża Cię na ryzyko przewlekłego podwyższonego poziomu cholesterolu lub tłuszczów we krwi, które sprzyjają odkładaniu się blaszki miażdżycowej w tętnicach. Mimo że najdrobniejsze naczynia siatkówki są zbyt małe na takie odkładanie się blaszki miażdżycowej, niekontrolowany poziom cholesterolu może przyczynić się do obrzęku plamki żółtej i rozwoju wysięków twardych, czyli małych żółtych plamek lub złogów lipidowych, które mogą tworzyć się w plamce żółtej. Oba te schorzenia wiążą się z większym ryzykiem utraty wzroku.

Lekarze zalecają utrzymywanie poziomu "złego" cholesterolu lub cholesterolu o niskiej gęstości (LDL) poniżej 70 mg/dl. Poziom dobrego cholesterolu lub lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) powinien być wyższy niż 40 mg/dl u mężczyzn i 50 mg/dl u kobiet. Zarówno mężczyźni, jak i kobiety powinni dążyć do tego, aby poziom trójglicerydów, innego rodzaju tłuszczu, był niższy niż 150.

Wysokie ciśnienie krwi

Jeśli masz zarówno cukrzycę, jak i wysokie ciśnienie krwi (zwane również nadciśnieniem), możesz być w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia szeregu problemów związanych z oczami, w tym retinopatii, jaskry i uszkodzenia nerwu wzrokowego. Poważnie podwyższone ciśnienie krwi nie tylko obciąża serce, ale również zwiększa ryzyko wystąpienia problemów z oczami, w szczególności obrzęku plamki żółtej i krwawienia. Przewlekłe nadciśnienie w połączeniu z długotrwałą cukrzycą zwiększa również prawdopodobieństwo, że retinopatia będzie bardziej destrukcyjna i będzie się szybciej rozwijać. Badania konsekwentnie wykazują, że utrzymywanie ciśnienia krwi poniżej 130/80 mmHg jest ważne dla zminimalizowania ryzyka powikłań związanych z nadciśnieniem.

Rasa/pochodzenie etniczne

Retinopatia cukrzycowa jest bardziej powszechna w niektórych grupach etnicznych i rasowych niż w innych. Afroamerykanie, Azjaci, Latynosi, Amerykanie pochodzenia hiszpańskiego, Indianie amerykańscy i rdzenni mieszkańcy Alaski są bardziej narażeni na ryzyko cukrzycy typu 2 niż biali.

Afroamerykanie i Meksykanie są prawie dwa razy bardziej narażeni na problemy z oczami niż biali, według American Diabetes Association. Rdzenni Amerykanie mają również zwiększone ryzyko retinopatii cukrzycowej. Naukowcy nie są pewni, dlaczego niektóre grupy etniczne mają wyższe wskaźniki zachorowań na cukrzycę, co zwiększa ryzyko retinopatii i innych problemów.

Wiek i płeć

Jak wspomniano wcześniej, im dłużej chorujesz na cukrzycę, tym większe ryzyko retinopatii cukrzycowej. Nic dziwnego, że powikłanie to jest rzadkie wśród dzieci, ale powszechne wśród starszych dorosłych chorych na cukrzycę. Ostatnie badania przeprowadzone przez Prevent Blindness America i National Eye Institute wykazały, że starsi dorośli Amerykanie są dziś bardziej zagrożeni wszystkimi chorobami oczu związanymi z wiekiem (retinopatia cukrzycowa, zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, zaćma i jaskra z otwartym kątem) niż kiedykolwiek wcześniej.

Genetyka

Nasze uwarunkowania genetyczne mają istotny wpływ na nasze predyspozycje do wielu problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca. Naukowcy uważają, że wiele genów lub ich kombinacji albo sprzyja rozwojowi cukrzycy u niektórych osób, albo chroni je przed jej wystąpieniem.

Naukowcy nie zidentyfikowali jeszcze wszystkich genów związanych z cukrzycą typu 1 i typu 2, ale wykazali, że genetyka jest czynnikiem. Badania bliźniąt jednojajowych wykazały na przykład, że jeśli jedno z nich choruje na cukrzycę typu 1, drugie ma 50-procentową szansę zachorowania na tę chorobę. Jeśli jeden z bliźniaków ma cukrzycę typu 2, drugi bliźniak ma 75% szans na jej rozwój.

Ciąża

Cukrzyca ciążowa jest rodzajem cukrzycy związanej z ciążą, jednak retinopatia cukrzycowa zazwyczaj nie jest powikłaniem u tych kobiet. Jeśli jednak jesteś już cukrzykiem i zaszłaś w ciążę, jesteś w grupie zwiększonego ryzyka rozwoju retinopatii cukrzycowej. Wynika to ze zmian hormonalnych i metabolicznych, które zachodzą w czasie ciąży, co sprawia, że choroba i jej powikłania postępują szybciej. Zaleca się, abyś zgłosiła się do specjalisty w celu oceny i monitorowania.

Podsumowując

- Retinopatia cukrzycowa jest poważnym powikłaniem cukrzycy, które wynika z wysokiego poziomu glukozy uszkadzającego naczynia krwionośne siatkówki. Może to spowodować utratę wzroku.

- Od 40 do 45 procent Amerykanów cierpiących na cukrzycę ma jakąś formę retinopatii cukrzycowej.

- Najwcześniejsza postać choroby nazywana jest retinopatią cukrzycową tła. Z czasem postępuje ona do łagodnej, umiarkowanej lub ciężkiej nieproliferacyjnej retinopatii cukrzycowej.

- Bez właściwej diagnozy i leczenia retinopatii cukrzycowej nieproliferacyjnej, choroba może przejść w retinopatię cukrzycową proliferacyjną, która jest poważnym, zagrażającym wzrokowi stadium choroby.

- Obrzęk plamki żółtej jest spowodowany gromadzeniem się płynu i pogrubieniem plamki żółtej i może wystąpić w każdym typie retinopatii cukrzycowej. Jest to najczęstsza przyczyna utraty wzroku u osób z cukrzycą.

- Czas trwania cukrzycy i stopień kontroli stężenia glukozy we krwi są głównymi czynnikami ryzyka rozwoju i postępu retinopatii cukrzycowej.

- Inne czynniki ryzyka, które odgrywają znaczącą rolę w rozwoju retinopatii, obejmują wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i palenie tytoniu.

- Jako osoba z cukrzycą, jesteś również w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia innych chorób oczu, zwłaszcza jaskry, zaćmy, niedrożności żył siatkówki i uszkodzenia nerwu wzrokowego.

- Dobra kontrola poziomu cukru we krwi, regularne badania okulistyczne i leczenie w odpowiednim czasie są kluczowymi czynnikami w zmniejszaniu szkód w oku i zachowaniu wzroku.

Pouya N. Dayani, MD
Grupa medyczna Retina-Vitreous Associates