Ponieważ jest to Miesiąc Historii Kobiet, uznaliśmy za stosowne omówić zdrowie oczu kobiet. Wzrok jest jedną z najważniejszych rzeczy w życiu. Utrata...
Czytaj WięcejSuplementy diety
Wraz z wiekiem, to normalne, aby doświadczyć zmiany w oczach, więc ważne jest, że robimy wszystko, co możemy, aby utrzymać nasze oczy jasne i zdrowe. Jedzenie odżywczej diety jest nie tylko dobre dla Twojego ciała, ale także dla Twoich oczu. Jest prosty sposób, aby poprawić swoje zdrowie oczu: Zacznij od dokonywania tych samych odżywczych wyborów żywieniowych, które są dobre dla twojego ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Poniższe witaminy, minerały i inne składniki odżywcze są niezbędne dla dobrego widzenia i mogą chronić Twoje oczy przed schorzeniami i chorobami niszczącymi wzrok, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD).
Owoce i warzywa
Składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach dostarczają przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowszych oczu. Owoce i warzywa zapewniają również ochronę, ponieważ wiele z ich składników odżywczych dostarcza przeciwutleniaczy, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować.
Na przykład, luteina i zeaksantyna są ważnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zapobiegać degeneracji soczewki i siatkówki. Spożywanie diety bogatej w te karotenoidy pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia AMD poprzez zwalczanie utleniania w komórkach siatkówki oka.
Pokarmy bogate w luteinę i zeaksantynę to zazwyczaj ciemne kolorowe owoce i warzywa, w tym:
- szpinak
- jarmuż
- kapusta pekińska
- żółta kukurydza
- marchewki
- kiwi
- mango
- melony
Kwasy tłuszczowe omega-3
Jedzenie tłustych ryb, takich jak łosoś, tuńczyk, makrela i sardynki, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, również pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia AMD. Kwasy tłuszczowe omega-3 są bogate w kwas dokozaheksaenowy (DHA), który jest ważny dla zdrowia oczu i funkcji widzenia. Osoby z zespołem suchego oka (tj. niską produkcją łez) mogą odnieść korzyści z diety bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3, ponieważ suche oko jest związane z niskim poziomem DHA.
Badania wykazały jednak, że suplementy witaminowe z kwasami tłuszczowymi omega-3 mogą nie zapewniać tak dużej ochrony. Oznacza to, że lepiej jest jeść ryby niż tylko przyjmować suplementy omega-3. Ważne jest, aby pamiętać, że duże spożycie ryb może przyczynić się do wysokiego poziomu rtęci (How Much is Too Much Mercury).
Możesz również znaleźć kwasy tłuszczowe omega-3 w źródłach roślinnych, takich jak:
- orzechy
- nasiona (nasiona lnu i nasiona chia)
- ciemna, liściasta zielenina (sałata, rukola, szpinak).
Witaminy z grupy B
Wyższy poziom witamin z grupy B może obniżyć ryzyko rozwoju AMD.
Pokarmy o wysokiej zawartości witaminy B6 obejmują:
- banany
- kurczak
- fasola
- ziemniaki
- ryby
- wątroba
- wieprzowina
Do pokarmów o wysokiej zawartości witaminy B12 należą:
- nabiał
- jajka
- mięso
- drób
- skorupiaki